Внимание! Съдържанието в тази секция е с информационна цел. Диагностицирането и лечението на домашните любимци да се извършват само от ветеринарен лекар.

Екзема

Кожни заболявания


Причини
  Причините за появата екзема могат да се разделят най-общо на външни и вътрешни. Към външните причини  спадат чесането, търкането, честото стригане, натрупването на нечистотии, влагата, прекалено честото къпане, различни медикаменти за мазане при кожни заболявания, къпането с домашен сапун, веро или други миещи и перилни препарати. Към вътрешните причини спадат различни храни лекарства, които увреждат кожата – отпадъците от кухнята, конското месо, йодни, живачни и бромови препарати. Често причините остават неизяснени. Като фактори за появата на екзема може да се посочат и нарушената функция на някои жлези с вътрешна секреция и на нервната система.
Клинична картина
  Срещат се няколко вида екземи – влажна, на гърба и между пръстите на краката. Влажната екзема се разпространява доста бързо и се среща най-често. Появява се на най-силно окосмените места – гърба, плешките, основата на опашката, външната страна на бедрата и по-рядко около ушите и очите. Засегната кожа е силно зачервена, влажна, лъстяща и по краищата има малки мехурчета. Заздравяване на кожата е затруднено от силния сърбеж. Екземата по гърба обхваща зоната от врата до опашката, а в отделни случаи и главата и задните крайници. Не се разпространява толкова бързо, както влажната и няма толкова силен сърбеж. Към екзема между пръстите са предразположени служебните и ловните кучета при ходене по каменист терен и стърнища. Екземата може да обхване цялото ходило и да доведе до куцота.
   За провеждането на правилно лечение е необходимо да се определи причината за заболяването и нейното отстраняване. Положително се отразяват разходките и излагането на слънце и чист въздух  и приемането на витамин С.

Сподели в:

Ключови думи:

екзема

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4257

  Гласове: 124

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 93

  Гласове: 45

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...