Внимание! Съдържанието в тази секция е с информационна цел. Диагностицирането и лечението на домашните любимци да се извършват само от ветеринарен лекар.

Туберкулоза

Инфекциозни болести


Причини
   Причинителят на туберкулозата при котките бацилът Typus bovinus. Това е рядко срещано заболяване сред котките. Те са устойчиви на човешката бактерия, но са чувствителни към говеждата. Котката може да се разболее от туберкулоза чрез приемане на заразено краве мляко или замръсено и сурово говеждо месо.
Клинична картина
   Клиничната картина на котка, болна от туберкулоза се характеризира с леко повишена температура, хронично отслабване, въпреки доброто хранене, абцеси в чревните лимфни възли и черния дроб. По-рядко се срещат белодробната и кожната форма на туберкулозата. Белодробната форма се характеризира със учестено и затруднено дишане и кървави храчки, а кожната с отворена, инфектирана рана, която секретира бацили. Диагнозата се поставя чрез изследване на храчки, секрети от разявена рана или от изпражненията, необходима е също и рентгенова снимка. Лечението е трудно и продължително и се извършва от ветеринар.

Сподели в:

Ключови думи:

туберкулоза, typus bovinus

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4260

  Гласове: 124

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 96

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...