Внимание! Съдържанието в тази секция е с информационна цел. Диагностицирането и лечението на домашните любимци да се извършват само от ветеринарен лекар.

Анемия

Сърдечно-съдова система


Причини
   Една от причините за анемията са бързата кръвозагуба, в следствие на травма или масивен кръвоизлив. Не толкова голям кръвоизлив може да се предизика от кукести глисти, тумор или язва в стомашно-чревния тракт. Външните паразити също могат да предизкат значителна кръвозагуба при недохрананите котки. Друга причина за анемията е недостатъчното производство на еретроцити. До това води наличието на малко количесвто на градивните елементи на еритроцитите в организма – желязо, микроелементи, витамини и есенциални мастни киселини. Има и редица болести токсични елементи, които обуславят анемията – вирусната котешка левкемия, инфекциозния перитонит, бъбречната недостъчност - уремия, лекарства като хлоромецитин, различни отрови и химикали.
Клинична картина
   Признаците на анемията са подобни с тези на някои хронични и сърдечни заболявания. Котките, болни от анемия губят апетит и тегло, спят много и показват обща слабост. Езикът и венците имат бледа лигавица. Пулсът и дишането при по-остра форма са учестени.

Сподели в:

Ключови думи:

анемия

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4260

  Гласове: 124

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 96

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...