Внимание! Съдържанието в тази секция е с информационна цел. Диагностицирането и лечението на домашните любимци да се извършват само от ветеринарен лекар.

Артериален тромбоемболизъм

Сърдечно-съдова система


Причини
   Причините за образуването на тромб са забавяне на кръвния ток, увреждане на ендотела (специални епителни клетки, които покриват вътрешната повърхвност на кръвоносните съдове на границата между съдовите стени и протичащите кръв и плазма в кухините) и повишена способност за съсирване на кръвта. Образуването на тромб е характерно и двете форми на кардиомиопатията.
Клинична картина
   Най-често мястото на образуването на тромба е лявото предсърдие. От там той попада в големия кръг на кръвообращението и засяда в някоя артерия, която блокира. Най-често това се случва на мястото, където коремната аорта се разделя на две главни артерии за краката. Котката получава внезапна слабост в задните крака. Те стават студени и придобиват синкав цвят. Пулсът в слабините е много слаб или напълно липсва. В повечето случаи единия крак е по-засегнат от заболяването – той е по-студен и има по-слаб пулс. Артериалният тромбоемболизъм се диагностицира трудно, със специална техника във ветеринаромедицинските центрове.

Сподели в:

Ключови думи:

артериален тромбоемболизъм, кръвен съсирек, образуване на тромб

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4260

  Гласове: 124

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 96

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...