Внимание! Съдържанието в тази секция е с информационна цел. Диагностицирането и лечението на домашните любимци да се извършват само от ветеринарен лекар.

Котешка кардиомиопатия

Сърдечно-съдова система


Причини
   Това е едно от най-често срещаните заболявания на сърдечносъдовата система при котките. Развива се в две форми – дилатирана и хипертрофична. Причини за дилатираната форма са загубата на тонуса и отпускането на сърдечния мускул, недостиг на аминокиселината таурин, която има функция да укрепва сърдечния мускул, като стабилизира сърдечния ритъм и намалява кръвното налягане, и да предотвратява тромбообразуването. Като други причини могат да се посочат миокардитът – възпаление на сърдечния мускул и хипертиреодизмът – повишена хормонална продукция на шитовидната жлеза. Причини за хипертрофичната форма на кардиомиопатията са удебеляване на стените на камерите, като част от влакната са съединителна тъкан, в резултат на което сърдечния мускул отслабва.
Клинична картина
   Клиничната картина на дилатираната форма се характеризира с усилено и затруднено дишане, когато животно е в покой, заемане на седнала поза с лакти в страни и изпъната напред глава и шия, и опити за поемане на повече въздух, отслабен, ускорен, дори и понякога неправилен пулс, студени краиници и уши. Болестта прогресира за няколко дни. Котката започва да губи апатит и тегло, изпитва обща слабост, мяука силно и започва да припада. В артериите се образува кръвен съсирек.
   Клиничната картина на хипертрофичната форма се характеризира с отслабена физическа активност и образуване на кръвен съсирек. Кашлицата е рядко признак за сърдечен проблем при котките. Като цяло обаче признаците са доста неясни и неопределени. Обикновено болестта се открива с настъпването на сърдечната недостатъчност.
   За точното диагностизиране на болестта трябва да се направят рентгеново изследване на гърдите, утразвук на сърцето, електрокардиограма и тестове за функцията на щитовидната жлеза. Лечението се предписва от ветеринар и се извършва под негов контрол.

Сподели в:

Ключови думи:

котешка кардиомиопатия, дилатирана, хипертрофична

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4260

  Гласове: 125

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 96

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...