Внимание! Съдържанието в тази секция е с информационна цел. Диагностицирането и лечението на домашните любимци да се извършват само от ветеринарен лекар.

Плеврален излив

Дихателна система


Причини
   Причини за плевралния излив са котешката левкемия, котешкия инфекциозен пневмонит, чернодробните болести, прободна рана в гръдния кош, след която се образува гной или се получава кървене в плевралната кухина. При по-силен удар по корема, може да се разкъса диафрагмата и в плевралната кухина да навлязат някои коремни органи, които да притиснат белия дроб и по този начин да предизвикат шок.
Клинична картина
   За да поемат повече въздух котките често сядат или стоят с разперени навън лакти и изпънати гърди и врат. Не могат да легнат, тъй като и най-малкото усилие предизвиква внезапна болка и колапс. Котката диша с отворена уста, а лигавиците имат син цвят, поради недостига на кислород. Като други симптоми на болестта могат да се посочат високата телесна температура, загубата на тегло, анемия и симптоми от страна на сърцето и черния дроб.
   Когато плевралния излив се образува е необходима спешна ветеринарна помощ, за да се избегне дихателната недостатъчност и внезапната смърт. Котката трябва да се хоспитализира и да се източи плевралната течност.

Сподели в:

Ключови думи:

плеврален излив

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4260

  Гласове: 125

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 96

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...