Внимание! Съдържанието в тази секция е с информационна цел. Диагностицирането и лечението на домашните любимци да се извършват само от ветеринарен лекар.

Чума

Инфекциозни болести


Причини
   Причинителят на тази опасна болест е бактерията Yersinia pestis. Котките могат да се заразят с болестта чрез контакт със заразени гризачи. Макар да са силно податливи на болестта, при 50 % от заразените котки, тя протича леко, а понякога и незабелязано. Котките предават заразата по въздушно-капков път, чрез допир на лигавиците им или на кожна рана и чрез ухапване или одраскване. При контакт с болна от чума котка, всички, които са помагали при лечението, трябва да потърсят медицинска помощ.
Клинична картина:
   Клиничната картина на заразена котка се характеризира с повишена температура, липса на апетит, апатия, депресия, обезводняване, кашлица, затруднено дишане и подуване и отваряне на секретиращи язви на лимфните възли (най-вече на подчеюстните). При по-сериозните случаи смъртността варира между 30 и 50 %. Болестта се развива много бързо и може да доведе до фатален край. Котката трябва да хоспитализира и лекува с антиобитици. При такава диагноза са нужни голема хигиена и изключителен професионализъм. Бълхите и другите външни паразити трябва да бъдат незабавно унищожени, тъй като представляват опастност за персонала. Заразата може да се избегне, като се ограничи скитането на котката и редовно се обезпаразитява външно.

Сподели в:

Ключови думи:

чума, yersinia pestis

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4261

  Гласове: 125

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 97

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...