Внимание! Съдържанието в тази секция е с информационна цел. Диагностицирането и лечението на домашните любимци да се извършват само от ветеринарен лекар.

Мегаезофагус

Други


Причини
   Съществуват две осносвни причини за разширяването на хранопровода – първата е слабост на контрактилната способност на хранопровода да предвижва храната напред към стомаха, а втората е физическа блокада – чуждо тяло. Мегаезифагусът може да и да бъде наследствен.
Клинична картина
   Среща се при малките котенца. Ако по-възрастна котка се развие, то това би означавало, че котката има чуждо тяло в хранопровода, тумор или стеснение на хранопровода, страда от заболяване на нервната система или автоимунни болести, е отровена с тежки метали или че мегаезофагусът е късно проявление на вродената форма на заболяването. Първите признаци на разширения хранопровод се появяват щом котенцата започнат да се ядат твърда храна. След няколко хапки, те се отдръпват от съда с храна и започват да регургитират (пасивно връщане на несмяла храна) малки количества храна, след което отново я изяждат. След няколко опита храната става течна и преминава от части в стомаха. Възможно е като усложнение да се развие аспирационна пневмония. Котенца, страдащи от уголемен хранопровод остават недохранени и растежът им спира.

Сподели в:

Ключови думи:

мегаезофагус, разширяване на хранопровода, уголемен хранопровод

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4260

  Гласове: 124

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 96

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...