Внимание! Съдържанието в тази секция е с информационна цел. Диагностицирането и лечението на домашните любимци да се извършват само от ветеринарен лекар.

Туларемия

Инфекциозни болести


Причини
   Причинител на заболяването е бактерията Francisella tularensis. Туларемията е известна още и като заешка треска, тъй като най-често се среща при зайците и гризачите. Котките рядко боледуват от туларемия. Тя могат да се заразят чрез ухапване от кърлеж или бълха, които са консумирали кръв от инфектиран гостоприемник, чрез директен контакт със заразено животно или чрез ядене на мърша.
Клинична картина
   Клиничната картина на заразена котка с туларемия котка се характеризира с анорексия, депресия, много абцеси във вътрешните органи, хепатомегалия, спленомегалия, панлевкопения, респираторни заболявания – включително и пневмония и язви в устната кухина. Заболяването може да има летален изход.
   Лечението се извършва от ветеринар. Като предпазна мярка от заразяване може да се посочат унищожаването на бълхите и кърлежите по котката и ограничаване на нейното скитане. Болестта може да се предаде на хората чрез одраскване или допир на секретираща кожна язва.

Сподели в:

Ключови думи:

туларемия, francisella tularensis, заешка треска

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4260

  Гласове: 125

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 96

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...