Внимание! Съдържанието в тази секция е с информационна цел. Диагностицирането и лечението на домашните любимци да се извършват само от ветеринарен лекар.

Инфекции на ушните канали

Уши, нос, гърло


Причини
   Най-честите причини за инфектирането на ушните канали са ушните личинки, бактерии или гъбички.
Клинична картина
Ушни личинки
   При наличието на ушни личинки котката започва интезивно да чеше ушите си и тръска главата си. Ушните личинки засягат и двете уши. Постоянното чесане от своя страна води до загрубяване на кожата, образуване на струпеи и опадване на космите около ушите. При преглед на ушите се открива сух, тъмнокафяв, подобен на восък секрет с неприятен мирис, изглеждащ като засъхнала утайка от кафе. Диагностицирането на инфекцията се извършва с оглед на всички симптоми и чрез иследване на секрета под лупа. Те са бели зрънца с големина на главичката им колкото карфица, които се движат. Личинките могат да се разпространят по цялото тяло и са силно заразни, но не се предават на хора.

Бактериална инфекция
   Бактериалната инфекция се получава в резултат на одрасквания или ухапвания по кожата. Котката започва да чеше, да тръска и да клати главата си. Главата е наклонена към болната страна, като котката реагира на лек натиск на болното ухо. Има вероятност на протече обилна секреция, с неприятен мирис, подобна на восък. При преглед на ухото се установява зачервяване и оток на кожата и на гънките на ушния канал. Бактериалните инфекции, които съществуват от дълго време, са причина за удебеляване и зачервяване на ушният канал, образуване на възпалителни полипи и тумороподобни образувания.

Гъбична инфекция
   Гъбичната инфекция може да се развие в резултат на продължителна личинкова или бактериална инфекция. Характерна е силна миризма. Ухото не е толкова болезнено както при бактериалната инфекция. Секрецията, която излиза от него е тъмна, но и гнойна.

Сподели в:

Ключови думи:

инфекции на ушните канали, инфектиране, ушните канали

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4260

  Гласове: 125

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 96

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...