Внимание! Съдържанието в тази секция е с информационна цел. Диагностицирането и лечението на домашните любимци да се извършват само от ветеринарен лекар.

Глаукома

Очни болести


Причини
   Причина за развитието на глаукомата е увеличаване на налягането в очните течности. До това могат да доведат инфекции, възпаления или раково образувание в окото, катаракта, или нараняване на окото.
Клинична картина
   Признаците на глаукомата са сходни с тези на конюнктивита, затова трябва да се внимава при поставянето на диагнозата. За поставяне на диагнозата е необходимо измерване на вътрочното налягане със специален уред и преглеждане на вътрешното око. На лице са умерено сълзене, кривогледство и леко зачервяване на „бялото” на окото. Болното око има по-разширена зеница от здравото. То може да е по-болезнено от другото и е по-твърдо на допир. След като се увеличи налягането на вътреочните течности, окото става значително по-голямо и повърхността му започва да изпъква. В хода на заболяването следват уверждане на ретината и изместване на лещата, което може да стане внезапно или постепенно за няколко седмици, като преди да се определи заболяването котката може да загуби част от зрението си.

Сподели в:

Ключови думи:

глаукома,

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4260

  Гласове: 125

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 96

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...