Внимание! Съдържанието в тази секция е с информационна цел. Диагностицирането и лечението на домашните любимци да се извършват само от ветеринарен лекар.

Екзофтлам (дислокация на очната ябълка)

Очни болести


Причини
   Екзофтламът предствлява изпъкване на очната ябълка и е сериозно, и спешно състояние. Възможни причини могат да бъдат силен удар по главата, след който се събира кръв или течност зад окото, отичане на тъканите зад окото, голямо нервно напрежение, инфекции, разпространяващи се от околоносните синуси към очната ябълка, нелекувана глаукома или новообразования, най-често злокачествени, зад очната ябълка.
Клинична картина
   Отичането на окото води до избутване на очната ябълка напред, като при по-сериозни случаи клепачите не могат да се затварят. Ако причината са опънати или увредени нерви, зеницата се разширява и не се стеснява при насочване на светлина към очите. При наличие на злокачествени образувания отичането става постепено за няколко седмици. Всички случаи на екзофталм са изключително сериозни, тъй като котката може да загуби зрението си в болното око, затова потърсете ветеринарна помощ веднага.

Сподели в:

Ключови думи:

екзофтлам, дислокация на очната ябълка, изпъкване очна ябълка

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4260

  Гласове: 125

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 96

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...