Внимание! Съдържанието в тази секция е с информационна цел. Диагностицирането и лечението на домашните любимци да се извършват само от ветеринарен лекар.

Токсоплазмоза

Протозойни болести


Причини
   Причинител на болестта е едноклетъчния организъм Toxoplasma gondii, като котките могат да се заразят с него чрез изяждане на сурово говеждо, свинско, телешко или овнешко месо, съдържащо вътреклетъчния паразит. Друг начин за предаване на заразата са котешките изпражнения или чрез млякото на майката.
Клинична картина
   Болестта протич безсимптомно обикновено. Ако има признаци, то те са загуба на апитит и тегло, летаргия, учестено дишане и кашлица, температура, диария и подут корем. Възможно е лимфните възли да се подуят също. Заразените малки котенца може да развият като усложнения енцефалит (възпаление на мозъка), чернодробна недостатъчност или пневмония. При бременност може да се заразената женска може да направи спонтанен аборт или да почине. Диагностицирането се извършва чрез серологични тестове, включително и ELISA. Провежда се лечение с антибиотици, назначени от ветеринар. За да се избегне заразата е нужно котката да не се остава да скитосва, да се дезинфекцират добре съдовете за храна и вода и тоалетния бокс, да не се дава сурово месо. Тъй като болестта може да се предава и на хора, бременни жени, без изграден имунитет към заболяването, трябва да бъдат много внимателни и да избягват контакт с котешки фекалии. Заразяването с токсоплазмоза в тяхното състояние може да доведе до спонтанен аборт или раждане на бебета с увредена централна нервна система.

Сподели в:

Ключови думи:

токсоплазмоза, toxoplasma gondii

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4259

  Гласове: 124

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 95

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...