Внимание! Съдържанието в тази секция е с информационна цел. Диагностицирането и лечението на домашните любимци да се извършват само от ветеринарен лекар.

Криптококоза

Гъбични болести


Причина
   Болестта се причинява от гъбата Cryptococcos neoformans. Това е най-често срещаната фунгална инфекция при котките. Заразяването става чрез вдишване на спори от почва, замърсена с изпражнения на гълъби или други птици. Не всички заразени котки са имунодепресирани.
Клинична картина
   Срещат се две форми на криптококозата – назална и кожна. Клиничната картина на назалната форма са характеризира с кихане, смъркане, изтичане на кървав секрет от носа, кашлица и затруднено дишане. Тя е по-често срещаната форма на криптококозата. Клиничната картина на кожната форма се характеризира с поява на твърда подутина в основата на носа. Има и други форми, при които се развиват подкожни възли, разявяващи се и секретиращи гной по-късно. Заболяването се диагностицира чрез тъканна биопсия. Възможно е да се стигне до усложнения като менингит с фатален край. Лечението се извършва от ветеринар.

Сподели в:

Ключови думи:

криптококоза, cryptococcos neoformans, фунгална инфекция

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4259

  Гласове: 124

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 95

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...