Внимание! Съдържанието в тази секция е с информационна цел. Диагностицирането и лечението на домашните любимци да се извършват само от ветеринарен лекар.

Псевдобяс (болест на Ауески)

Инфекциозни болести


Причини
   Псевдобясът няма нищо общо с бяса. Неговият причинител е херпесвирус, който инфектира кучета и котки. Това е рядко срещано заболяване. Псевдобясът може да се предаде чрез ядене на сурово заразено свинско и говеждо месо или от консумиране на инфектирани плъхове.
Клинична картина
   Първите симптоми се появяват от 2 до 9 дни след инфектирането и се изразяват в безкопойство и силна болка. Котката се навежда в агония, мяука и отделя изобилно лиги и преглъща, все едно има нещо заседнало в гърлото. Появява се и интензивен сърбеж по главата, рамената, вътре в устата, в резултат на който се получават разранения на кожата, скоро котката колабира и изпада в кома. Съществува и атипична форма на псевдобяса, при която котката може да преглъща, има повишена температура и се усамотява някъде. Котките, заболели от класическата форма живеят от 24 до 36 часа, а тези от атипичната малко повече. Не е разработена ваксина за предпазване от болеста. Единственият начин е недопускане на скитане и консумиране на сурово месо или плъхове. Няма данни, че заразата се предава от котка на котка, от котка на човек.

Сподели в:

Ключови думи:

псевдобяс, болест на ауески

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4260

  Гласове: 125

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 96

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...