Внимание! Съдържанието в тази секция е с информационна цел. Диагностицирането и лечението на домашните любимци да се извършват само от ветеринарен лекар.

Бяс

Инфекциозни болести


Причини
   Бясът е вирусна болест, която се развива при всички топлокръвни животни, като много рядко се среща при гризачи. Вирусът присъства в слюнката на инфектираното животно и може да се предаде чрез ухапване и близане на отворени рани.

Клинична картина
   Инкубационният период на болестта е от 9 до 60 дена, като първите признаци започват да се появяват на 15-20-тия ден. Колкото по-далеч от мозъка е ухапаното място, толкова по-дълъг е инкубационния период, тъй като вирусът се движи по нервите към мозъка и обратно към устата, където преминава в слюнката. Вирусът причинява възпаление на мозъка – енцефалит. Първият стадий на заболяването трае 2-3 дена и признаците на заболяването са недоловими и се изразяват в поведенчески промени на котката – нежните и привързаните към стопанина си котки стават раздразнителни и агресивни, а срамежливите – любвеобилни и приятелски настроени. Заразените животни скоро се отдръпват, започват да се взират в пространството, избягват светлината и се крият на места, където трудно могат да бъдат намерени. Болестта протича в две форми – яросна и паралетична. Инфектирана котка може да има симптомите на двете форми. Яросната или възбудната форма трае 3-4 дни. Котката става много агресивна, започва да се хвърля и хапе по лицето и врата хората. След това получава мускулни спазми, треперене, залитане, дискоординация на задните крака и силни конвулсии. Паралитичната форма се наблюдава при 30 % от заразените котки. при нея се получава парализа намускулатурата на гълтането и котката започва да се слюнчи, кашля и трие с лапи по устата. Следващият етап е губене на контрол на задните лапи, колабиране. До ден два настъпва смърт от спиране на дишането. Болестта има бърз ход и понякога парализата е единствения забелязан признак. Няма ефикасно лечение за котки заразени с бяс, но е открита ваксина, чието прилагане трябва да започне между 3-тия и 6-тия месец от раждането на котката и да се повтаря всяка година или на три годи в зависимост от указанията на производителя. Ако има съмнение, че някое животно е болно от бяс, то трябва да бъде незабавно изолирано. Ако сте ухапани или заразена котка е облизала отворена ваша рана, незабавно трябва с вода и сапун да промието мястото, тъй като локалното измиване намалява до голяма степен възможността за заразяване. Съществува инактивирана ваксина, получена чрез човешки диплоидни клетъчни структури, която трябва да се приложи преди появата на първите симптоми при ухаване на човек от инфектирано животно.

Сподели в:

Ключови думи:

бяс, вирусна болест

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4260

  Гласове: 124

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 96

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...