Внимание! Съдържанието в тази секция е с информационна цел. Диагностицирането и лечението на домашните любимци да се извършват само от ветеринарен лекар.

Комплекс на котешката левкемична болест (FeLV)

Инфекциозни болестиПричини
   Вирусът на котешката левкемия се предава от котка на котка чрез слюнката при ползване на общи съдове за храна и вода. Ако майката е носител на заразата, малките котенца могат да се родят инфектирани или това да стане чрез млякото. За да се развие болестта е необходимо неколкократно или постоянно предаване на инфекцията. Фактори за това са лошото хранене и санитарни условия, стресът или някои болести.
Клинична картина
   Котешката левкемия е злокачествено раково заболяване, което се характеризира с бързо и безконтролно увеличаване на броя на белите кръвни клетки. Началото на заболяването се характеризира с висока температура, апатия, загуба на тегло и апетит, диария, повръщане или запек и продължава от 2 до 16 седмици. При някои котки се наблюдават и увеличение на лимфните възли, бледи лигавици и поява на анемия. Ако вирусът се задържи по-малко от 12 седмици в кръвта и слюнката, тялото започва да произвежда неутрализиращи антитела. Това означава, че котката се излекувала успешно, ще има нормален живот и няма увеличен риск за развитие на левкемия. Ако вирусът се задържи повече от 12 седмици в кръвта и слюнката означава, че котката не успяла да си изгради ефективна антивирусна имунна защита и става податлива към редица други болести, завършващи фатално. 50% от тези котки умират до 6 месеца, а 80% след 3 години и половина. Среща се и латентна инфекция, при която котката успява да възпроизведе неутрализиращи вируса антитела, но те не могат да го унищожат напълно. След три години вирусът е значително неутрализиран. Заболяването при латентно инфектираните котки може да се развие по време на стрес или други болести. Лефкемията се диагностицира с два теста ISA – открива появата на вирусен антиген в инфектирани бели кръвни клетки и показва, че костният мозък е инфектиран и има голяма вероятност котката да е вирусоносител, и ELISA – открива появата на вирусен антиген в кръвта, в кръвния серум, слюнката и сълзите в ранен стадий или преходен период. Котките с латентна форма показват отрицателни резултати и при двата теста, защото вирусът отсъства от кръвта и белите кръвни клетки. В такъв случай е необходима биопсия на костния мозък с последваща посявка, за да се определи болестта. За сега не е намерен ефикасен начин за преодоляването на заболяването и за съжаление е нелечимо. Ранната диагностика позволява намаляване на страданието на котката чрез антибиотици, трансфузии, противоракови медикаменти и включване на приемане на минерали и витамини. Животът на котката така може да бъде продължен, но тя продължава да разнася вируса и много ветеринари препоръчват нейното ефтаназиране. Съществува ефикасна ваксина против котешката лефкемия и е добре малките котенца да бъдат ваксинирани, като реваксинацията се повтаря всяка година. Няма доказателства, че вирусът на котешката лефкемия може да причини заболяване при хората, но се пропоръчва възрастни хора и деца с намалена имунна защита да избягват контакти с болни котки.

Сподели в:

Ключови думи:

комплекс на котешката левкемична болест, FeLV, злокачествено раково заболяване

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4260

  Гласове: 125

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 96

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...