Внимание! Съдържанието в тази секция е с информационна цел. Диагностицирането и лечението на домашните любимци да се извършват само от ветеринарен лекар.

Инфекциозна анемия

Инфекциозни болести


Причини
   Още не е остановен точния начин на заразяване на котки с инфекциозната анемия. Смята се, че заразяването става по кръвен път – чрез кръвосмучещи насекоми, като бълхи и приливане на кръв от заразена котка, и чрез ухапване от инфектирана котка. Според наблюденията се среща по-често при мъжкарите на възраст между 1 и 3 години. Ако женска бременна е заразена, тя може на инфетикра и бебетата чрез плацентата. Такива котенца се раждат често мъртви или умират няколко часа след раждането. Ако инфекзиозната анемия е придружена и с друго заболяване като котешки инфекциозен перитонит и котешка левкемия, които отслабват естествения имунитет на котката, изходът с леталният край е много често срещан.
Клинична картина
   Котка, заразена с инфекциозна анемия може да има повишна телесна температура – 40 – 41 градуса, няма апетит, изглежда летаргична, венците и лигавиците стават бледи, може да развие и жътеница в резултат на разрушаването на червените кръвни клекти – еретроцитите. Преболедувалите котки стават носители на заразата, често се появават повторни пристъпи на болеста или години страдат от хронична анемия. Лечението се провежда след консултация с ветеринар.

Сподели в:

Ключови думи:

инфекциозна анемия

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4260

  Гласове: 125

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 96

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...