Внимание! Съдържанието в тази секция е с информационна цел. Диагностицирането и лечението на домашните любимци да се извършват само от ветеринарен лекар.

Диабет

Ендокринна система


Причини:
  Причината за захарния диабет е недостатъчното производство на инсулин от лангерхансовите клетки на задстомашната жлеза. Към заболяването са предразположени кучета от породите пинчер, териер, пудел, дакел, в по-малка степен миниатюрен шнауцер и бигъл, като по-често заболяват женските. Диабетът може да бъде наследсвен или да бъде придобит. Застоялият живот и затлъстяването са фактори, които благоприятстват диабета.
Клинична картина:
  Първите симптоми на захарния диабет са честото уриниране, отслабване, въпреки повишения апетит и изпитва голяма жажда. В хода на заболяването апетитът на кучето намалява, то започва да повръща и се обезводнява, става потиснато и сънливо. Появява се силен мирис на ацетон от устата. При някои представители се развива и катаракта. Космената покривка е без блясък, а кожата е загубила еластичността си. Ако не се лекува навреме заболяването води до увреждане на сърдечно-съдовата, дихателната и отделителната система. Лечението се състои в строгия прием на инсулин, предписан от ветеринар, спазването на строга диета, ограничена откъм въглехидрати – ориз, картофи, бял хляб, сладкиши и др. На пазара се предлагат готови гранулирани храни за кучета, страдащи от диабет. Разходките на открито оказват положителен ефект към лечението.

Сподели в:

Ключови думи:

диабет, захарен диабет

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4261

  Гласове: 125

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 97

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...