Внимание! Съдържанието в тази секция е с информационна цел. Диагностицирането и лечението на домашните любимци да се извършват само от ветеринарен лекар.

Лептоспироза

Инфекциозни болести


Причини
  Причинител на заболяването, известно още като болест на Вайл, щутгардска болест или инфекциозна жълтеница, са организми, наречени лептоспири. Заразяването става през устата или чрез заразена с лептоспири вода или храна.
Клинична картина
  Лептоспирозата се развива в две форми – икретична (инфекциозна жълтеница) и хеморагична (кучешки тиф). Икретичната форма засяга малките кученца на възраст до две години и протича с внезапно или постепенно оцветяване на лигавиците на очите и устата в жълто. Телесната температура отначало се повишава, но при пълното проявяване на болестта спада до нормалната, а даже и под нея. Другите симптоми са апатията, липсата на апетит, скована походка, повръщане, запек и кръвотечение от носа. Фаталният край настъпва в първите дни на заболяването. Хеморагичната форма се среща по-често при възрастните индивиди. Тя обикновено продължава 2-3 дни, но може да се стигне и до 5 – 10 дни. Клиничната картина се характеризира със апатичност, първоначално повишаване на телесната температура, последвано от внезапно падане и се задържа в нормалните си граници, липса на апетит, повръщане, диария, с кървави изпражнения, силно жълто оцветяване на урината, заради голямото количество жлъчни пигмент и белтъци в нея, учестено и затруднено дишане, образуване на оттоци по главата и некрози и язви по устата, сълзотечение. При малките кученца се появяват точковидни кръвоизливи. За разлика от другата форма на лептоспирозата тук не се наблюдава оцветяване на лигавиците на очите и устата в жълто. При провеждане на лабораторни изследвания на урината се установяват лептоспири в нея.
 

Сподели в:

Ключови думи:

лептоспироза, болест на вайл, щутгардска болест, инфекциозна жълтеница, лептоспири, кучешки тиф

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4260

  Гласове: 124

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 96

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...